9 Mayıs 2013 Perşembe

HİNT ASTROLOJİSİNDE ÇAKRALAR VE GEZEGENLERİN YÜCELME NOKTALARI

Burçlar ve çakralar arasındaki ilişki bize aynı zamanda gezegenlerin yücelmelerini anlatmaya yarar. 

Jüpiter ay ve kafa çakrasının burcu olan yenğeçte yücelir. Bu jüpiterin ruhsal yanını ve onun güneş sistemini gurusu ya da rehberi, öğretmeni olarak onun fonksiyonunu gösterir. Bu hayattaki maksimum beklenti noktasıdır. Kafa merkezindeki Jüpiter bilgelir, huzur ve zevk (tanrısal zevk) verir. 

Onun kendi burcu olan Başak burcunda Merkür yücelir ve boğaz çakrasının gezegensel yöneticisidir. Burası konuşmanın yeridir. Aynı zamanda bizim en kırılgan olduğumuz yerdir ve şeyleri ağzımızdan içeri nasıl alıp bıraktığımız gösterir. Boğaz çakrasıyla alakalı olan Merkür, zeka, konuşma ve mantirik güçler verir. 

Ay Venüsün ve kalbin burcu olan boğada yücelir. Ayın duygusal kalple ile bağlantısı çok iyi bilinir. Burası müthiş alıcılık ve açıklığın yeridir. Boğada ay, adanma, sadakat ve ilgi verir. 

Satürn Venüsün ve kalp çakrasının diğer burcu olan Terazide yücelir. Burada satürün adalet, düzen, ve bağımsızlaşmanın (özgürleşme) daha yüksek evrensel kanun prensiplerini temsil eder ki, bunlar kalp enerjimizi doğru yolda bağımsızlık sağlıyacak şekilde ve insan ilişkilerinde prensipli idealizm ile kullanmak için gereklidirler. 

Güneş marsın ve göbek merkezinin ya da solar peleksüsün, güneşsel ve ateş enerjisinin bölgelesi olarakta iyi bilinen burcu olan koçta yücelir. 

Başın güneş enerjisi göbekteki yaşamsal irade ile bütünleştirilmelidir. Koçtaki güneş ego ya da kişisel iradenin( üçüncü çarka) içsel Benliğe ya da Atmana hizalandıracak güçü verir. 

Venüs Jüpiterin burcuve cinsel merkez olan balıkta yücelir. Jüpiter genel yaratım ve genişleme enerjisini yönetirken, Venüs sevgi ve üreteme gibi daha özel enerjileri yansıtır. Venüs ve Jüpiterin cinsellik yaklaşımlarını hizalandırmamız önemlidir. Vedik düşüncede Venüs erkeğin eşinin simgesi iken, Jüpiterde dişinin eşinin simgesidir. Yaratıcı enerjimizi sevgi ve idealimiz içinde tutmalıyız. Balıktaki Venüs cinsel ya da su çakrasının enerjisini ilahi sevgiye dönüşmesine yardımcı olur. 

Mars Satürn burcu olan bizi kök merkezimize bağlayan oğlakta yücelir. Zodyak döngüsünün güneşsel yarısının sonunda olarak burası ateş enerjisinin maksimum potansiyel noktasıdır. Burada varlığımızın çalışmak ve işleri tamamlamak için ihtiyacı olan enerjinin en dış seviyesidir. İçsel bir seviyede oğlaktaki mars kökte ya da dünya merkezindeki (kundaliyi içsel dönüşüm işlemini harekete geçirmek üzere uyandıran merkezdir. 

Bu gezensel yüceltme sistemlerinde güneş ve ay merkezde yer alırlar. Göbek ve kalp çakralarında yer alırlar. Yanlarında zodyakta onların burçların tam karşısında olan saturn gezegeniyle. Bunlar haritadaki temel benlik ve benlik olmayan ya da ruh ve madde dualitelerini temsil eden merkezi güçlerdir. 

Onların üzerinde boğazda ve kafada Merkür ve Jüpiter, zihni soyut ve somut hallerinde genel ve özle fonksiyonlarında yine zodyağım burçlar terimleriyle birbirinin karşısında temsil ederler. 
Onların altındaki cinsellik ve kök çakraları Venüs ve mars duygusal, canlı ve duyusal doğayı temsil ederler, yine zodyağın kutupluluk terimleri olarak. 

İki gezeğen güneş ve Satürn (Güneş ve ay tek bir gezegen olarak düşünülür.) 

Kalp ve solar peleksüsteki ( yücelme statüleri merkezleri) bireysel benliğin koltukları olarak fonksiyon gören iki enerji merkezidir. Diğer taraftan statüyü yöneten burç aşağı çakralardan yüksek çakralara prananın akışını yansıtan sembolizmi dikey olarak yönlendirir. gezegenlerin içimizde bir kere enerjileri bütünleşmiş olarak fonksiyon gördükleri Yücelme sırasını yansıtır. Baştaki güneş enerjisi göbek yada ateş merkezindeki canlılık enerjisi (koç) ile hizalandırılmalıdır. Göbek merkezinin savaş enerjisi kök merkezinde (oğlak) somut eyleme dönüştürülmeye ihtiyacı vardır. 

Yazan: Dr. David Frawley 

Çeviren ve edit eden: Şafak Burçak Alkanlı 
burcakalkanli@gmail.com

Dr. David Frawley'in "Yoga ve Ayurveda" ve "Jyotish Medikal Astrolojisi" kitaplarından çevirdim. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder